Vitaminele şi mineralele în exces

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru menţinerea unei stări bune a sănătăţii. Administrate însă după principiul că ceea ce este benefic organismului nu poate face rău, acestea pot duce la apariţia unor probleme de sănătate uneori mai grave decât cele pentru care au fost recomandate. Aflaţi mai jos cum poate dăuna sănătăţii excesul de vitamine şi minerale.

În mod normal, suplimentele de vitamine şi minerale trebuie să fie luate la recomandarea medicului. Cu toate acestea, foarte puţine persoane respectă această regulă şi de multe ori merg la farmacie pentru a cumpăra multivitamine atunci când se simt slăbite fără a ţine cont că un exces de vitamine şi minerale poate avea efecte negative.

Excesul de vitamina A

Dacă o cantitate potrivită de vitamina A ajută la îndepărtarea radicalilor liberi şi neutralizează efectele nocive provocate de aceştia, consumată în exces aceasta poate duce la intoxicaţii care se manifestă printr-o stare de slăbiciune generală, scădere în greutate, căderea părului, erupţii cutanate şi stări febrile. Mai mult decât atât, excesul de vitamina A se poate simţi prin dureri la nivelul ficatului, al oaselor, al splinei, dar şi prin dureri de cap.

Excesul de vitamina C

Esenţială pentru un sistem imunitar puternic şi pentru a evita răcelile din timpul iernii, excesul de vitamina C împiedică eliminarea urinei şi chiar duce la formarea pietrelor la rinichi şi la apariţia problemelor bilei. Totodată, vitamina C consumată în exces poate duce la pierderea calciului din corp, la sângerări nazale şi chiar diaree.

Excesul de vitamina D

De mare ajutor în absorbţia calciului în organism, vitamina D administrată în exces duce la demineralizarea oaselor şi la apariţia calculilor renali. Mai mult decât atât, excesul de vitamina D duce la simptome precum sete excesivă, urinări frecvente sau depresie psihică.

Excesul de vitamina E

Vitamina E este un antioxidant excelent şi consumat în doze mici este foarte benefic organismului. Totuşi, excesul poate creşte riscul bolilor de inimă. Mai mult decât atât, vitamina E în cantitate prea mare poate produce tulburări de spermatogeneză, involuţia ovarelor şi tulburări menstruale.

Excesul de vitamina K

Vitamina K este esenţială pentru o circulaţie sanguină bună, însă dacă este consumată fără limită, poate avea şi anumite efecte negative. Printre acestea se numără anemia din cauza distrugerii globulelor roşii din organism, dar şi intoxicaţii ale ficatului.

Excesul de calciu

Specialiştii atrag atenţia că persoanele care consumă calciu în exces sunt mai supuse riscului de a se îmbolnăvi de demenţă. Cercetătorii au explicat faptul că acest mineral stimulează îngustarea vaselor de sânge din creier, fapt care duce la distrugeri neuronale. În plus, calciul în exces poate provoca apariţia pietrelor la rinichi.

Excesul de Magneziu

Dozele mari de magneziu pot provoca stări de greaţă, vărsături, hipotensiune arterială, retenţie urinară, confuzie şi stări de depresie. În istoria medicinii, au existat cazuri de supradoză de magneziu în care s-a ajuns la paralizie sau comă.

Categoria: Sănătate

Tags: , ,

Commentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mioara says:

  Am insomnii,bufeuri,frisoane,disconfort abdominal,tremuraturi,carcei,neliniste,teama,
  o prietena mi-a recomandat Magnerot, mi-a spus ca dupa o cura de 2 saptamani se simte mult mai bine.

  Thumb up 1 Thumb down 0

 2. Dorin says:

  Lipsa magneziului, care are un rol deosebit de important in prevenirea bolilor cardiovasculare si este esential pentru buna functionare a muschilor si nervilor, poate fi suplinita cu pastile de magneziu, Magnerot.

  Thumb up 0 Thumb down 1

 3. Sabrina says:

  . Aveam o stare cumplita , cu dureri ingrozitoare de cap,stari de voma si foarte multa slabiciune, am luat Magnerot, niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului numai cate 2 x3 pastile /zi si mi-am revenit foarte repede.Foarte important este magneziul pt organismul nostru, in fiecare zi 300 de procese chimice si reactii necesita prezenta acestui mineral si merita administrat pt ca viata noastra sa fie mai sanatoasa!

  Thumb up 1 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad