Voluntar între cei care suferă: Alina Coconu ajută persoanele cu handicap să se regăsească

- De la persoanele cu dizabilități, Alina Coconu spune că a învățat că fiecare clipă trebuie prețuită

 

Meșterul popular Alina Coconu, 28 ani, din comuna Alimpești, poate fi dată ca exemplu când vine vorba de mărinimie și implicare. Tânăra este voluntar la Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia și le ajută pe acestea să treacă peste greutăți. Beneficiarii învață de la ea cum să picteze icoane, cum să îmbine culorile, cum să se regăsească și să depășească problemele pe care le au.

Alina Coconu este o prezență obișnuită la târgurile meșterilor populari, tocmai pentru că are talent, multă dăruire, iar chipurile sfinților pictați de ea îți vorbesc de pe bucățile de lemn unde au prins viață. Pictorița se simte mai aproape de Dumnezeu de fiecare dată când pictează, găsindu-și, astfel, liniștea interioară mult dorită. Alina are 28 de ani, este căsătorită și este mama unei fetițe. Alături de familia sa, meșterul popular locuiește la Alimpești, comuna natală, dar vine la Târgu-Jiu de câteva ori pe săptămână, tocmai pentru a petrece timp alături de persoanele cu dizabilități din cadrul Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, unde este voluntar de trei ani. De la persoanele cu dizabilități, Alina Coconu spune că a învățat că fiecare clipă trebuie prețuită și că niciodată nu trebuie să lăsăm deznădejdea să ne cotropească sufletele. „Sunt voluntar de trei ani. Suntem doar prieteni care învață reciproc câte ceva nou, învățăm unii de la alții. De la ei am învățat să prețuiesc fiecare clipă și să iau în fiecare zi ce e mai bun de la viață. Am învățat că nu trebuie să lăsăm nicio părticică din sufletul nostru pradă sentimentelor negative. Împreună cu ei, prietenii mei de la Asociația Persoanelor cu Handicap, am realizat lucruri minunate, pictură pe sticlă, pe scoarță de copac, ouă de lemn pictate cu motive religioase, origami. Au făcut și diverse expoziții cu vânzare, unde au reușit să recupereze ceea ce s-a investit în materiale. Este o plăcere să lucrez cu ei, suntem prieteni, ne leagă foarte multe lucruri. În toamna lui 2011 am avut prima expoziție a lucrărilor lor la Sala Radio din Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap. Intenţionez să continui colaborarea cu ei; mai mult, îmi doresc să merg ca voluntar într-una din țările sărace ale lumii, pentru a putea aduce un zâmbet pe buzele celor care nu au avut parte de prea multe în această viață”, a afirmat Alina Coconu.

Învață copiii din Alimpești să picteze

Alina Coconu este de trei ani de zile profesor expert pictor iconograf la secţia externă Alimpeşti a Şcolii Populare de Artă (SPA), acolo unde a învățat zeci de elevi să picteze pe sticlă, lemn și piatră. Cu atenție, mare drag și răbdare, Alina îi învață pe cei mici care sunt tainele picturii, ale credinței în Dumnezeu și în Bine. Le ghidează pașii nu numai spre pictură, ci și către o viață mai frumoasă. „Urmează al treilea an de când sunt la SPA, au fost 20 elevi înscriși, au învățat să picteze pe sticlă, piatră,  lemn, au făcut origami, felicitări din materiale reciclabile. Vor finaliza cursul anul viitor. Sunt bucuroasă pentru că le place foarte mult ceea ce fac, au învățat să prețuiască valorile culturale, valorile tradiționale, au învățat să se exprime prin culoare”, a spus Alina Coconu.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad