Calciul şi magneziul – vitale pentru sănătate

Calciul şi magneziul sunt două minerale esenţiale pentru organism, carenţa lor aducând grave prejudicii funcţiilor metabolice. Ce se întâmplă în lipsa lor?
Calciul

Semnele carenţei de calciu: deoarece calciul este responsabil cu transmiterea influxurilor nervoase, cel mai pertinent semnal al carenţei acestui mineral este apariţia unei senzaţii de amorţeală sau de furnicături la nivelul membrelor, precum şi contracturi musculare (aşa-numiţii cârcei). Calciul şi magneziul sunt două minerale esenţiale pentru organism, carenţa lor aducând grave prejudicii funcţiilor metabolice. Ce se întâmplă în lipsa lor? Semnele carenţei de calciu: deoarece calciul este responsabil cu transmiterea influxurilor nervoase, cel mai pertinent semnal al carenţei acestui mineral este apariţia unei senzaţii de amorţeală sau de furnicături la nivelul membrelor, precum şi contracturi musculare (aşa-numiţii cârcei). Formele mai avansate ale lipsei de calciu se traduc în tulburări de ciclu menstrual, dar mai ales în osteoporoză, carii dentare, unghii şi păr friabil, în oboseală generalizată. În cazul lipsei severe de calciu apar palpitaţii, o stare permanentă de iritabilitate psihică, senzaţia de lipsă de aer, insomnii, lentoare în vindecarea rănilor, tulburări de dinamică sexuală la bărbaţi şi frigiditate la femei. La rândul lor, copiii au de suferit pe termen lung dacă se confruntă cu lipsa de calciu, deoarece această carenţă atrage după sine rahitismul şi tulburări de creştere. Rezervoare naturale de calciu: laptele şi derivatele sale, cerealele, gălbenuşul de ou, soia, fasolea, mazărea, apa minerală.
Suplimente de calciu: În general, o alimentaţie echilibrată, bogată în alimente care conţin calciu, asigură necesarul organismului, însă în cazul persoanelor care deja suferă de anumite boli, suplimentele de calciu sunt obligatorii; e vorba de cei afectaţi de spasmofilie, astenie, nervozitate, dificultăţi de concentrare, dureri frecvente de cap, hemoragii prelungite, tulburări produse de menopauza. Dar cea mai mare nevoie de calciu o au copiii şi adolescenţii, precum şi femeile în perioada sarcinii. În farmacii există o gamă deosebit de variată de suplimente de calciu, dar orientarea către un anumit produs şi dozele de administrare e bine să fie făcute de către medic.

Magneziul

Semnele carenţei de magneziu: lista repercusiunilor lipsei de magneziu arată clar cât de important este acest mineral în organismul uman. Durerile de cap, lipsa poftei de mâncarea, senzaţia de oboseală, ameţelile, tremurăturile, furnicăturile sau amorţeala membrelor, cârceii, senzaţia de lipsă permanentă de aer, scăderea presiunii arteriale, palpitaţiile, aritmia cardiacă, fragilitatea unghiilor, părului şi a dinţilor, stările de depresie sau de nervozitate, teamă nejustificată – toate aceste semne anunţă deficitul de magneziu. Rezervoare naturale de magneziu: cerealele integrale (porumb, grâu, ovăz, orz, secară) nucile, alunele, smochinele, migdalele, ciocolata, legumele verzi, merele, bananele, ouăle, apele minerale bogate în magneziu – un remediu excelent pentru gastrita hiperacidă şi ulcerul gastric, având capacitatea de a neutraliza sucurile gastrice.
Suplimente de magneziu: produsele farmaceutice pe bază de magneziu – sintetice sau semisintetice – sunt larg folosite în prezent în prevenirea sau tratamentul a numeroase boli, cum ar fi: tromboflebita, ischemia cardiacă, ateroscleroza (împotriva depunerilor de colesterol pe vasele de sânge şi a formării cheagurilor de sânge), contractura musculară, colesterol crescut, insomnii rebele, tendinţa formării depozitelor de calciu în ţesuturi (de exemplu, pietre la rinichi). Prezentat sub formă de drajeuri efervescente şi asociat de obicei cu calciu şi, în unele produse farmaceutice, şi cu zinc, magneziul poate fi suplimentat – numai atunci când medicul constată că e nevoie – recurgând la varianta „medicamentoasă”.

Categoria: Sănătate

Commentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Adina says:

  Am aflat ca lipsa de magneziu poate fi si cauza stării de vertij (starea de ameteala la schimbarea brusca a privirii) Am aceasta stare la revenirea la normal, dupa ce privesc in sus ma concentrez asupra unui lucru . Mi-a fost recomandat Magnerot, care a dat rezultate f bune doar dupa cateva zile de administare.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Cecilia says:

  Deficitul de Magneziu genereaza ameteala, cistita, anxietatea, convulsii, hipertensiune, migrene, pierderile de memorie, crampe musculare, deficitul de potasiu- sete extrema Iritabilitatea, retentia de lichide, probleme cu inima, depresie, dificultate la inghitire . Nivelul de Magneziu din organismul tau va creste daca alegi sa consumi Magnerot

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Ando says:

  Numai eu stiu ce spasme musculare, nervozitate crescută, oboseală, fobii si atacuri de panică induram inainte de a-mi administra Magnerot ( cine n-are prieteni sa-si faca !) ; rezultatele pozitive n-au intarziat sa apara , dupa doar 2-3 saptamani parca eram alt om.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad