Supraveghetor CEO, reţinut de DNA

Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, a fost reţinut, ieri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro.

Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, este acuzat de dare de mită. Potrivit procurorilor anticorupţie, luna aceasta, Mihăilă a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Conform DNA, promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A., acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.
Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.
„Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen”.
În cursul zilei de ieri, procurorii DNA au dispus reținerea inculpaților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Din luna iulie a acestui an, Ioan Mihăilă făcea parte şi din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia. Aseară Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a comunicat presei că Mihăilă a fost eliberat din toate funcţiile deţinute.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. titi says:

  Asa apar miliardarii de mucava ?,
  Asa se dvvalizează intreprinderile,?
  Asa se distruge economia României după asasinarea lui Ceaușescu?
  Așa se conduce o firmă de stat ,
  CEO ,uneori =demolatorul a cea ce ,de fapt trebuie să managerizeze?

  Thumb up 0 Thumb down 1

 2. toti says:

  Asa cazuri sint frecvente in rindul tuturor,sefimii de sus in jos,din companiile de stat.Si acestia,dau mereu exemplu in rindul celorlalti salariati cu functii de raspundere si decizie,de contracte,pentru achizitii de produse,servicii,lucrari,la unitatiile din subordine,unde pentru fiecare contract,se taxeaza mitele prestabilite dovedite in unele cazuri de 20% din valoarea contractata,ce se imparte,la decidenti pe scara ierarhica de la mare la mic,si invers.
  Numai ca fiind volumul mare de astfel de contracte,si este consens intre decidenti de a nu divilga,astfel de secrete,decit intimplator,de denuntatori la neintelegeri aparute in distribuirea mitelor prestabilite!
  Ar trebui reactivate,organele de control ministeriale,Curte de conturi,cu atributii de control si imputare a abateriilor,de la lege,avind acesti controlori,o anumita,protejare,de a nu fi dati afara din schema,cind ancheteaza si constata,incalcari a legilor.
  Asa sa ajuns ca aceste organe de control sa faca numai figuratie in schemele organizatorice ale ministerelor si urtii de Conturi,blocate se pare politic de citiva ani!
  E timpul deblocarii si conlucrarii cu DNA-ul,ca sa se poata parcurge toate faradelegile facute si repetate.
  Repetarea,si anchetarile DNA-ului facindu-se numai la denunturi si rareori prin controale directe,nu au cum sa ajunga la toate aceste incalcari repetitive!

  Thumb up 1 Thumb down 1

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad